Karamanı Sevmek Hizmet ile Olur
Karaman çağlar boyu medeniyetler yatağı olmuş, belki onlarca kültürün harmanlandığı, kaynaştığı ve sonuçta da çok farklı bir biçimde ortaya çıkan kültürlere ev sahipliği yapmıştır.
Yunus Emre Hz. lerine o ilhamı veren, çocuk yaşlarda gelip de Konya’ya bir alim olarak giden Mevlanayı eğiten, Bekir Sıtkıyı Milli Şair eden, Karabaş Veli Hz. lerine Kutsal Kitabımızın en güzel şekilde okunmasını sağlayacak “Tecvit” i yazdıran, daha yüzlerce düşünür, şair, edebiyatçı, bilim adamı ve devlet adamını yetiştiren Karaman tarihte kültür kuraklığı çekmemiştir.
Haçlı Emperyalizminin milim milim işlediği, toplumu yok etme projesi kapsamında, son dönemde elbette bir takım durgunluklar olmuştur. “Son model bir telefon verelim de ülkeni biz yönetelim” diyen haçlıya evet diyecek nesilleri yetiştirme gayretindeki haçlı başarabilecek mi? “Daha dar ve açık giyin de toplumun ar damarı tam çatlasın” diyen haçlıyı geride bırakan bir hızla koşan nesiller yetiştirme çabasındaki haçlı bizi nereye kadar götürür.
Günümüz Karamanı her zamanki gibi çok değerli Karamanlılara sahip. Bunların bir kısmı yurt çapında ve dünya çapında büyük başarılara imza atıyor.
Karamanda yaşayanlar arasında o kadar çok değer var ki…
Yakın bir geçmişte 15-20 yıl kadar evvel, Karamanlı şair ve ozanlar bir atağa kalktılar. Birleştiler, kurumsallaşma yolunda çaba sarf ettiler. Ne yazık ki akademik unvanlı olanların başı bile, bu kardeşlerimizi yerden yere vurdu ve heveslerini kırdı. Aksine onlara maddi ve manevi yollar açıp, destek verip teşvikçi olması gerekirken. Üstelik bulunduğu makamın asli görevlerinden birisi de tam da bu konu iken.
Yıllardır Vatan ve Millete hizmet aracı olması gereken siyasetin yıkımlarını yok etmeye çabaladık. Söz konusu Karaman olunca kişisel çıkar ve beklentileri siyaset ile birlikte bir çuvala koyduk, derin kör kuyulara attık. Bu tavrımız bazen “davaya ihanet” suçlamalarına bile sebep oldu. Ama DAVA diye kör gözle yol alanlar hem uçurumdan düştüler, hem de bu memleketi köhne bir yapıya çevirdiler.
Bu görüşte tek kişi değiliz elbet. Her görüşten değerli dostlarla sohbetler fikre, fikirler eyleme dönüştü. Birkaç oluşumu başlattık. Takip edenler bilirler bunlardan en fazla değer verdiğimiz ikisi maalesef iflas etti. Gerekçe yine aynı. Antikapitalist söylemlerle yola çıkıp faşizan tavırlarla gizli emel peşinde koşanlar, onlarca kardeşimize zaman kaybettirmekle kalmadı en büyük hayallerinin yok olması ile hüsrana uğrattı.
Ana sözleşmesi, kurucular kurulu, mütevelli heyeti ve hatta bir miktar kuruluş sermayesi bile hazır olan Karaman Vakfı konusunda ise hala Bir Sayın Yetkilinin Perşembe günü düzenleyeceği genişletilmiş toplantısını bekliyoruz. Nerden biliriz ki sesli söylenen “Perşembe” den önce sessizce “gelmez ayın son” sıfatının olduğunu…
Ama büyük bir mutluluk ile söyleyebiliriz ki bir başka çabamız sessiz sedasız başarılı şekilde yürüyor.
Karaman kültürüne çok değerli eserler kazandıran bu faaliyet, birkaç yıl önce, yine sohbet ve muhabbet ortamında gelişen basit faaliyet planları ile ivme aldı. Şiir, müzik ve sohbet toplantıları, şairler ve yazarlar buluşması, ev ve işyeri ziyaretleri, Karaman Şairleri Seçkisi (Gavurca Antoloji mi deniyor ne) derken, kitap patlaması yaşandı.
Çok değerli eserleri olan sanatçılara bunların kitaba dönüştürülmesi konusunda cesaret geldi. Çabalarımızla onları yönlendirdik, teşvik ettik yardımcı olduk. Bir önceki Belediye Başkanı döneminde bir takım destekler de oradan geldi.
İddiasız, zorlamasız sessiz ve samimi yaklaşım ile İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Genel Merkezi ve Karaman Temsilciliği de bu konuda bir çerçeve oluşturdu.
Karaman İl dışında çok ciddi programlarda tanıtıldı. Sanatçılarımız ödüller alırken bile “Karaman” aşkını dile getirdi.
Şimdi raflarda Karamanlı Şair ve Yazarlarımızın son 2-3 yılda yayınlanmış onlarca eseri yer almakta. Buradan isimleri tek tek yazmak isterdik ama bir tanesini atlar da kırgınlığa sebep oluruz diye korkarız. Hepsini ayakta alkışlıyoruz.
Yarın yine taze taze, mis gibi matbaa kokan bir kitabın tanıtımı yapılacak.
Bu çalışmalarda bizlere desteğini ve gayretini esirgemeyen; Karaman Kültür Müdürü Sayın Özlem Koçak’a, İLESAM Genel Bakanı Mehmet Nuri Parmaksız ve İl temsilcisi Hikmet Elitaş’a, geçmiş dönem Belediye Yönetimine, Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ’a, bu çalışmaları yakından takip ederek kamuoyuna duyuran Karaman yerel basın temsilcilerine, kısmen iyi dilek ve temennileri ile yanımızda olan KMÜ akademisyenlerine, edebiyat ve sanata gönül vermiş tüm değerli Karamanlı kardeşlerimize teşekkür ederiz.
Dileriz Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız, konu ile alakadar resmi kurum ve STK lar da bu çalışmalara biraz destek verir ve çaba gösterir. Özellikle iki kelimesinden birisi “Karaman tanıtılamıyor” diye sitemeler edip de, parmak kıpırdatmayanları da bu çabalara destek verirken görmek dileğimizdir.
Bu kısa zamanda bu kadar değerli eserleri üretenleri candan kutlar, daha mükemmel ve yararlı hizmetlere imza atmalarını dileriz.