Ankara'nın Ulus semtinde 1 Şubat 1963 yılında 120 kişinin hayatını kaybettiği 'Ulus Uçak Faciası'nın görgü şahidi Mehmet Doğan, "Uçağın havada yanarak geldiğini gördüm. Sağ kanadı kırıktı, yanarak ilerliyordu" dedi. Ankara'nın Esenboğa Havaalanı'na 1 Şubat 1963'te inişe hazırlanan Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini yapmakta olan Vickers Viscount 745 D tipi yolcu uçağı, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Douglas C-47 tipi nakliye uçağıyla çarpıştı. Çarpışmadan sonra ağır hasar alan yolcu uçağı, Ulus'un merkezinde bulunan Ulus Ticaret Hanı'na çarparak infilak etti. "Düşme anında büyük bir patlama oldu" Facianın gerçekleştiği yıl 10 yaşında olan Mehmet Doğan olay günü, tornet kaymaya gittiğini söyleyerek, "Uçağın havada yanarak geldiğini gördüm. Sağ kanadı kırıktı, yanarak ilerliyordu. Şuradaki Ticaret Han diye bir yer var, oraya çarparak aşağı düştü. Düşme anında büyük bir patlama oldu. Patlama anında yoğun bir duman yükseldi, dumanın içinde kırmızı bir alev vardı. Oradaki ateş ve benzin tamamen yanıyordu. Yan tarafta İstanbul Bankası, ekmekçi ve kuşçu vardı. Uçağın düştüğü yerde alt katta boyacılar vardı onlardan hiçbiri kurtulamadı. Ekmekçiden bir kişi yanarak çıktı, battaniye sardılar" dedi. Doğan şöyle devam etti: "Uçağın çarpışma yeri kale planörle askeri uçak çarpışıyor. Planör, kalenin arkasındaki Yeni Hayat Mahallesi'ne düşüyor. Uçağın kanadının birisi Hisar'a düşüyor, gövdesi de kanadı kırık halde gelerek Hanın üzerine vurarak yere düşüyor." O an ki korkunun tarif edilemez olduğunu belirten Doğan, "Kalabalık bir ortamda yananlar oldu, ertesi gün 123 kişinin vefat ettiğini duydum" diye konuştu. Doğan o günlerin tekrarının yaşanmaması temennisinde bulundu.
'Ulus Uçak Faciası'nın 62. yıl dönümünde görgü tanığı o günü anlattı
Ankara'nın Ulus semtinde 1 Şubat 1963 yılında 120 kişinin hayatını kaybettiği 'Ulus Uçak Faciası'nın görgü şahidi Mehmet Doğan, "Uçağın havada yanarak geldiğini gördüm. Sağ kanadı kırıktı, yanarak ilerliyordu" dedi.
Yayınlanma :
01.02.2025 19:03
Güncelleme :
01.02.2025 19:03


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: