Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, Türkiye'nin Google ile anlaşma yaparak içerik üreticilerine yeni bir kapı açılması gerektiğini söyledi. Kasım ayında Kanada'da çıkan yasayla Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı açıklandı. Anlaşma ile birlikte gözler Türkiye'ye çevrildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, dijital telif konusunun Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi. "Bu konu Türkiye açısından da çok büyük önem arz ediyor" Darıcı, "Dijitalin hayatımıza girmesiyle beraber özellikle içerik üreticileri, gazeteciler ve televizyoncular açısından da farklı bir noktaya doğru evirilmeye başladı. Avrupa'da dijital telife ilişkin yapılan son çalışmalar ve yasal düzenlemeler bu noktada farklı bir boyuta ulaştı. Kanada Google ile bir anlaşma yaparak önümüzdeki süreç itibariyle içerik üreticilerine 74 milyon dolar ödeyecek. Diğer Avrupa ülkeleri de farklı çalışmalar yaparak yasal bir zemine oturtmaya çalışıyorlar. Bu konu Türkiye açısından da çok büyük önem arz ediyor. Özellikle dijital ortamlardaki haberlerin kopyalanıp yapıştırılması, içerik üreticilerinin kendi içerikleriyle alakalı sıkıntılar yaşamaları gibi durumlarda emek olarak bir karşılığı söz konusu" dedi. Düzenleme ile kopyala-yapıştır habercilik sona erecek Yapılacak anlaşma ile birlikte içerik üreticisi kişi ve kurumlara katkı sağlanacağını söyleyen Doç. Dr. Sefer Darıcı, şu ifadelere yer verdi: "Dijital telif yasasıyla birlikte içerik üretenler farklı bir noktaya ulaşılmış olacak. Türkiye'de bununla ilgili Google ile bir anlaşma yapılırsa medya kuruluşları destekleniyor olacaktır. Arama motoru üzerinden haber içeriklerine ulaşılması içerikleri üreten kuruluşlar açısından sıkıntılı bir durumdu. Böylelikle hem bu durum aşılmış olacak, hem de o içeriğin kim tarafından üretildiği dijital bir filigran ile tespit edilerek kopyalanması durumunda telifin nasıl işleyeceği ve dezenformasyonu önleme açısından da çok ciddi katkısı olacak. Onların emeklerini boşa çıkarmamış olacak bir düzenleme. Türkiye'de de bu konu ile ilgili bir anlaşma yapılmalı"
Türkiye Google ile anlaşmalı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, Türkiye'nin Google ile anlaşma yaparak içerik üreticilerine yeni bir kapı açılması gerektiğini söyledi.
Yayınlanma :
04.12.2023 13:57
Güncelleme :
04.12.2023 13:57


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: