Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı ve 'Anadolu tarihinin başladığı yer' olarak bilinen Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazılar 77. yılına girerken, Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; kazılarda bulunan tabletlerdeki Asurca yazılarda, günümüzde sıklıkla kullandığımız kelimelerin de bulunduğunu söyledi. Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan ve 76 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en uzun arkeolojik kazılarından olan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığındaki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle devam ediyor. Aralıksız devam eden kazı bu sene 77. yılına girdi. Anadolu tarihine ışık tutan Kültepe'de çıkarılan çivi yazılı tabletler; o dönem insanlarının özellikle ekonomik ve sosyal hayatı hakkında bilgiler veriyor. Günümüzde sıklıkla kullanılan bazı Türkçe kelimelerin, yaklaşık 4 bin 500 yıl önce Asurca yazılan tabletlerde de bulunduğunu aktaran Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; "Kültepe'de 77 yıldır yapılan kazılarda 23 binin üzerinde çivi yazılı tablet, zarf ve kayıtlar bulundu. Bu tabletlerdeki dil Asurca, çivi yazısı ile yazılmış. Normal şartlarda tabletlerdeki birçok kelime saf Asurca. Bunların yanında aslına bakarsanız bugünkü Türkçe'de kullanılan kelimelerin de oldukça benzedikleri, hatta köken olarak halen kullanmaya devam ettiğimiz kelimeler var. Asurca; aslında Samice, Semitik bir dil grubuna ait. Bu günkü Arapların kullandığı dilin atası. Bizim şuanda kullandığımız Türkçemiz de çeşitli dillerden aktarılmış, Fransızca'dan, İtalyanca'dan, Arapça'dan, Farsça'dan aktarılmış birçok kelime var. Bunların içerisinde özellikle Arapça'dan aktarılmış birçok kelimeyi halen kullanmaya devam ediyoruz. Bunlar direk olarak Asurca'dan bize direk geçmiş olan kelimeler değil. Arapça ya da Farsça üzerinden Osmanlı Cihan Devleti ve hatta Selçuklu zamanından itibaren kullanmaya devam ettiğimiz kelimeler" dedi. Bu kelimelere örnek veren Kulakoğlu; "Günümüzde kullandığımız; kira, şemsiye, emlak, akran, esir, mahallinde gibi. O kadar ilginç kelimeler de var ki; akşam, kadir, keser, müzakere, reis, vekil gibi kelimeler hemen hemen her gün kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Türkçe'deki bazı kelimeler, 4 bin 500 yıl öncesinden geliyor
Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı ve 'Anadolu tarihinin başladığı yer' olarak bilinen Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazılar 77. yılına girerken, Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; kazılarda bulunan tabletlerdeki Asurca yazılarda, günümüzde sıklıkla kullandığımız kelimelerin de bulunduğunu söyledi.
Yayınlanma :
20.04.2025 23:02
Güncelleme :
20.04.2025 23:02


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: