KMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİNDEN BÜYÜK BAŞARI
TÜBİTAK-4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Çağrısı Sonuçlandı. Açıklanan sonuçlara göre Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik'in yürütücülüğünü üstlendiği "Parçalardan Bütüne Özel Tasarım Yolculuğu" adlı proje, TÜBITAK tarafından desteklenmeye layık görüldü.
TÜBİTAK - 4008 Programı kapsamında hazırlanan projenin uzman ekibinde Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cihat Abdioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Koç ve Dr. Öğr. Üyesi Caner Kasap yer alıyor. Projede görev alan eğitmenler ise Türkiye genelinde beş farklı üniversiteden katılan; yedi fen ve mühendislik alanında, yedi özel eğitim alanında uzman toplam 14 akademisyenden oluşuyor.
600 başvuru arasından desteklenmeye hak kazanan 80 proje içerisinde yer alan çalışma, 23–28 Haziran 2025 tarihleri arasında KMÜ ev sahipliğinde Türkiye çapındaki özel eğitim öğretmenlerine yönelik gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında özel eğitim öğretmenlerine,tersine mühendislik etkinlikleriyle tümdengelimsel yaklaşıma dayalı öğretim yöntemleri aktarılacak. Özellikle fen ve matematik derslerinde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı’na (BEP) dâhiledilen kazanımların, özel gereksinimli öğrencilere daha kolay, anlamlı, uygulamalı ve tasarım tabanlı yollarla nasıl öğretilebileceği örnek etkinliklerle gösterilecek. Bu süreçte özel eğitimde kullanılan öğretme-öğrenme yaklaşımları da öğretmenlerle paylaşılacak.
Altı gün sürecek etkinlikler kapsamında deneyler, gözlemler, grup çalışmaları, poster hazırlama, oyunlar, artırılmış gerçeklik uygulamaları, gezi-gözlem etkinlikleri gibi yaparak ve yaşayarak öğrenmeye dayalı çok yönlü öğretim yöntemleri kullanılacak. Ayrıca Değle Ören Yeri, Karaman Karadağ, Konya Bilim Merkezi ve Karaman Gençlik Merkezi’ne düzenlenecek bilimsel ve kültürelgezilerle katılımcılara farklı öğrenme deneyimleri sunulacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: