Kıbrıs Barış Harekâtı'nda bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığı "Kıbrıs Tarihinden İzler" kitabı diğer yazarlar tarafından inceleniyor. Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yılına özel olarak yayımlanan "Kıbrıs İçin Son Çağrı" kitabının yazarı Nagihan Ölmez, Kıbrıs tarihini konu alan önemli kitaplara ve yazarlara dair kapsamlı bir inceleme başlattı. Ölmez'in ilk durağı, "Kıbrıs Tarihinden İzler" kitabının yazarı Dr. Yasin Cemal Galata oldu. Galata, Kıbrıs'ta 2018-2021 yılları arasında gerçekleştirdiği akademik çalışmalarının yanı sıra, adada yerel mücahitlerle yaptığı röportajlar ve Kıbrıs'a dair belgesel projeleriyle de dikkat çekiyor. Kıbrıs'ta geçirilen zaman Galata'nın yazarlığının temeli oluşturdu Dr. Yasin Cemal Galata, Kıbrıs'ta 2018-2021 yılları arasında akademik görevler üstlenmiş ve adanın tarihî geçmişini araştırmak için yerel mücahitlerle röportajlar yapmış bir isim olarak dikkat çekiyor. Kıbrıs'ta geçirdiği zaman diliminde, adada Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinin ardından yaşanan zorlukları ve Kıbrıs Türklerinin mücadelesini daha yakından inceleme fırsatı buldu. Kıbrıs'a dair araştırmalarını, halkın yaşadığı acıları ve direnişi aktaracak şekilde derinleştirerek, Kıbrıs tarihinin sadece belirli bir dönemi değil, tüm geçmişini anlamaya çalıştı. Galata, bu süreci, bölgedeki kültürel zenginlikleri ve halkın yaşadığı zorlukları anlamak adına büyük bir fırsat olarak gördüğünü belirtti. Galata, Kıbrıs'la ilgili daha önce yapılmış çalışmaları yetersiz bulurken, Kıbrıs Türklerinin büyük mücadelesinin arka planının yeterince tanıtılmadığını ve bu mücadelenin özellikle genç nesillere daha etkili şekilde aktarılması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs meselesinin, sadece tarihi bir olay olmadığını belirten Galata, Kıbrıs Türklerinin yıllarca süren direnişi ve ulusal bağımsızlık mücadelesi, sadece kitaplarla ve belgesellerle anlatılmakla kalmamalı, aynı zamanda geziler ve etkinliklerle de gelecek nesillere aktarılmalıdır" ifadelerini kullandı. Kıbrıs belgeseli yakında tamamlanacak Dr. Galata, akademik çalışmalarına paralel olarak belgesel yapımcılığına da ilgi duyduğunu ve Kıbrıs'la ilgili bir belgesel projesi üzerinde çalıştığını ancak, pandemi nedeniyle bu belgesel çalışması bir süre aksadığını söyledi. Galata, bu projeyi tamamlamayı sabırsızlıkla beklediğini ve ayrıca Kıbrıs Türklerinin göç hikayelerini araştırmak istediğini söyledi. Kıbrıs Türklerinin 1963 sonrasında başta İngiltere ve Avustralya olmak üzere çeşitli ülkelere gerçekleştirdiği göçleri konu alacak bir proje için de çalışmalarına devam etmekte olduğunu ifade etti. Galata, kitabının yalnızca akademik bir eser olmayı hedeflemediğini, aynı zamanda halkın hafızasında kalan olayların ve duyguların da aktarılmasına katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti.
Kıbrıs'ın tarihine ışık tutan çalışma: "Kıbrıs Tarihinden İzler"
Kıbrıs Barış Harekâtı'nda bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığı "Kıbrıs Tarihinden İzler" kitabı diğer yazarlar tarafından inceleniyor.
Yayınlanma :
02.02.2025 19:26
Güncelleme :
02.02.2025 19:27


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: