Karaman’da 12-15 Nisan 2025 tarihleri arasında yaşanan zirai don olayının ardından, tarımsal üretimde yaşanan zararların değerlendirilmesi amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantının ardından sahada da incelemelerde bulunularak, donun elma üretimi üzerindeki etkileri yerinde gözlemlendi.
Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ersin İlhan, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü uzmanları Doç. Dr. Emel Kaçal ve Ziraat Yüksek Mühendisi Turgay Seymen ile İlçe Tarım Müdürleri, teknik personeller ve Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serim katıldı.
Toplantıda, İl Müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan hasar tespit çalışmalarına dair sunum, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Sayalan tarafından paylaşıldı. Ardından, don zararının minimize edilmesine yönelik alınacak önlemler ve uygulanması gereken tedbirler üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Ziraat Yüksek Mühendisi Turgay Seymen, üreticilere yönelik sunumunda don öncesi ve sonrası alınabilecek teknik tedbirleri aktarırken, uzmanlar tarafından şu hususlara dikkat çekildi:
-
Ağaçların gelişme döneminde su stresinden korunması,
-
Ürün yükünün düşük olduğu dönemlerde gübreleme programının gözden geçirilmesi,
-
Fazla azot kullanımından kaçınılması,
-
Fosfor ağırlıklı gübrelemeye önem verilmesi,
-
Yaz budamalarına özen gösterilmesi.
Toplantının ardından Karaman’da elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Şarözü Mevkii, Akçaşehir Beldesi ve Kazımkarabekir ilçesi Karalgazi köyünde saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Üreticiler Celil Serim, Hasan Doğan, Engin Tarım işletmesi, Ali Küçük ve Dudu Kaya’ya ait elma bahçelerinde yapılan yerinde incelemelerde, donun bahçelerdeki etkisi teknik ekiplerce değerlendirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: