Evet, Fatih Sultan Mehmet döneminde Karaman’dan (ve diğer Anadolu bölgelerinden) İstanbul’a çeşitli zanaatkârlar, ustalar ve sanatçılar götürülmüştür.
1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, şehri yeniden imar etmek ve Osmanlı Devleti’nin başkenti haline getirmek için çok kapsamlı bir iskân ve kalkındırma politikası uyguladı. Bu kapsamda, Anadolu’nun birçok yerinden – özellikle de Karaman, Amasya, Tokat, Sivas gibi kültürel ve ekonomik açıdan gelişmiş şehirlerden – zanaatkârlar, tüccarlar, sanatkârlar ve din adamları İstanbul’a getirildi. Amaç, hem İstanbul’u ekonomik ve kültürel açıdan canlandırmak, hem de Osmanlı’nın başkentini nitelikli insan gücüyle donatmaktı.
Karaman, o dönemde önemli bir kültür ve zanaat merkeziydi. Bu nedenle Karaman’dan getirilen zanaatkârlar arasında özellikle:
-
Demirciler, marangozlar, taş ustaları
-
Çiniciler ve seramik ustaları
-
Dokumacılar ve deri işçileri
-
Hat, tezhip ve minyatür sanatçıları gibi meslek grupları yer aldı.
Bu uygulama bazen zorunlu iskân şeklinde olmuş, yani bazı insanlar kendi rızaları dışında İstanbul’a nakledilmiştir. Ancak bu kişilere çeşitli imtiyazlar ve yeni iş olanakları da sunulmuştur.
İstanbul’un fethi sonrası iskân politikaları hakkında daha fazla bilgi ister misiniz?
Yorumlar
Kalan Karakter: