Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ihtilafla ilgili, "Bu meselenin çözümünde her iki tarafın da arzu etmesi halinde her türlü desteği vermeye hazırız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke büyükelçiliklerinin 2013 ve 2014 yıllarında açılması akabinde ilişkilerin çok ciddi ivme kazandığını belirterek, "Bugün 500 milyon dolara yakın yatırım yaptıkları dost bir ülkeden bahsediyoruz. Ruanda siyasi istikrarı, iç huzuru ve kalkınma modeliyle örnek gösterilen bir Afrika ülkesidir" dedi. "Ruanda'nın dış ticaretinde Türkiye'nin yer alması ümit vadediyor" Gerçekleştirdikleri görüşmelerde çok sayıda iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik atılacak adımları ele aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruanda'daki yabancı yatırımların yüzde 13'ünün Türk firmaları tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. Ruanda'nın dış ticaretinde Türkiye'nin yer almasının ümit vadettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ile mücadelede Ruanda'nın ilk adım atan ülkeler arasında olduğunun altını çizdi. "257 Ruanda öğrencisi Türkiye'de üniversite eğitimi aldı" Ruanda'ya verdikleri eğitim desteğinin her yıl güçlenerek devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 257 Ruanda öğrencisinin Türkiye'de yükseköğretim görmelerinin sağlandığını söyledi. Eşit ortaklık temelinde Afrika'nın kalkınmasına katkı sunulacağını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İmzalanan belgelerin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ihtilaf ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu meselenin çözümünde her iki tarafın da arzu etmesi halinde her türlü desteği vermeye hazırız. Görüşmelerimizin ve imzalanan belgelerinin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" değerlendirmesini yaptı. Öte yandan Erdoğan ve Kagame'nin huzurunda Türkiye ile Ruanda arasında bir çok alanda önemli işbirliklerini kapsayan 4 önemli anlaşma imzalandı. Ruanda Yayın Ajansı (RBA) ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) arasında Radyo ve Televizyon Alanında mutabakat zaptı, Sivil Hava Aracı Kazaları ve Ciddi Kazaların Tahkikatına dair işbirliği mutabakat zaptı, Türkiye ile Ruanda arasında Medya ve İletişim Alanında mutabakat zaptı ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile Ruanda Savunma Bakanlığı Arasında işbirliği için mutabakat muhtırası imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ihtilafın çözümünde her türlü desteği vermeye hazırız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ihtilafla ilgili, "Bu meselenin çözümünde her iki tarafın da arzu etmesi halinde her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
Yayınlanma :
23.01.2025 23:45
Güncelleme :
23.01.2025 23:46


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: