Mali müşavirlerin son yıllarda yaşadığı sorunların mesleği sürdürülemez hale getirdiğini ifade eden Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya çözüm önerilerini açıkladı. Başkan Ali Yedikaya; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemlerinde halihazırda yer alan bilgilerin meslektaşlardan yeniden talep edilmesinin, gereksiz bir iş yükü oluşturduğunu belirterek; "Analitik tabloların hazırlanması gibi zaman alıcı süreçler, zaten yoğun olan meslektaşlarımızın işlerini daha da zorlaştırıyor. Bu süreçlerin, dijitalleşmenin gerekliliklerine uygun olarak sadeleştirilmesi gerekiyor" dedi. Ali Yedikaya; Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerin ve değişen oranların meslektaşların üzerindeki stresi artırdığına dikkat çektiği açıklamasında; "Yeni sistemlere ve oranlara adapte olmaya çalışırken, bir yandan da mükelleflerimizi bilgilendirmek zorundayız. Bu, yoğun bir mesai gerektiriyor. Ancak, incelemelerde mükerrer bilgiler istenmesi ve süreçlerin karmaşıklaştırılması, meslektaşlarımızın tükenmişlik yaşamasına neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde bir meslektaşımız, iş yoğunluğunun ve stresin etkisine daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetti. Bu üzücü olay, mesleğimizin içinde bulunduğu durumun en acı göstergelerinden biri. Artık bu sorunların görmezden gelinmemesi gerekiyor. GİB sistemlerindeki verilerin yeniden talep edilmesi sona erdirilmeli. Bu bilgiler zaten sistemde mevcut. Analitik tablolar için ortak standartlar oluşturulmalı ve dijital araçlarla bu süreç kolaylaştırılmalı. İncelemelerin prosedüre dayalı değil, verimli ve sonuç odaklı bir şekilde yapılması sağlanmalı" dedi. Başkan Yedikaya son olarak yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi; "Biz mali müşavirler, iş dünyasının sürdürülebilirliği için vazgeçilmez bir role sahibiz. Ancak bu sorumluluklarımızı yerine getirebilmek için üzerimizdeki yüklerin hafifletilmesi şart. Meslektaşlarımızın maruz kaldığı tükenmişlik yalnızca bireysel bir sorun değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin de öncelikli konularından biri olmalıdır."
Başkan Ali Yedikaya: "Mali müşavirler tükenme noktasında"
Mali müşavirlerin son yıllarda yaşadığı sorunların mesleği sürdürülemez hale getirdiğini ifade eden Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya çözüm önerilerini açıkladı.
Yayınlanma :
28.01.2025 22:35
Güncelleme :
28.01.2025 22:36


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: