Kent merkezinde bulunan Atatürk Kongre Müzesinde oluşturulan Osman Hamdi Bey Odası'nın açılışı gerçekleştirildi. "Arkeolog ve Ressam olan Osman Hamdi Bey, Sivaslı bir ressam olsaydı Sivas'taki tarihi dokuları ve motiflerini eserlerine nasıl yansıtırdı?" düşüncesiyle yola çıkılan ve 29 sanatçının 38 resminin yer aldığı sanat eserleri sanatseverlerle buluşturuldu.
Sivas Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen serginin küratörlüğünü Ressam Caner Kemahlıoğlu üstlendi. Sanatseverlerin ilgi gösterdiği sergi yaklaşık 2 ay boyunca devam edecek.
"Haziran ayı Aşık Veysel ayı"
Kemahlıoğlu 2024 yılında da serginin devam edeceğinden bahsederek, "Bu koleksiyon sergimiz 2024 yılı içerisinde de Türkiye'de bazı önemli galeri ve fuarlarda yer alacak. Özellikle sanatçı tanıtımı ve sanatçıların eserlerinin satışı bakımında fuarlara ilgi göstereceğiz. Sivas Atatürk Kongre ve Müzesi'nin kapılarını açmış olduğu bu özel koleksiyonumuz ortalama 2 ay sürecek şekilde sanatseverlere açık olacaktır. Bu serginin önemi müzecilik yönümüzle ilgili. Bilirsiniz ki Osman Hamdi Bey Türkiye'nin önemli isimlerinden arkeolog ve ilk müzecimiz. Bununla ilgili ilk haziran ayında yola çıktık. Haziran ayı bu yıl Aşık Veysel yılı olduğu için Aşık Veysel sergisi açtık ve yanında da kaplumbağa terbiyecisi eseriyle tek bir eserle koleksiyonumuzun tanıtımını yaptık. Tanıtımda müzecilik yönüyle ilgili, Atatürk'ün müzecilik yönüyle ilgili bir takım araştırmalar ve planlar doğrultusunda da aralık ayında koleksiyonumuzu gerçekleştirmiş olduk. Benim için en önemli parçalardan oluşan sergim ve koleksiyonum diyebilirim" ifadelerini kullandı.
"1907'de yapılan eserin birebir kopyası"
Güzel sanatlar fakültesinde yüksek lisans yapan ressam adayı Muhammet Hızır Yüksel, Osman Hamdi Bey'in en önemli eserinden bahsederek, "Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde güzel sanatlar eğitiminde yüksek lisans yapıyorum. Yapmış olduğum tablo Osman Hamdi Bey'in ilahiyatçı eseri. Eserin aslında iki yapım aşaması var. Bunlardan birincisi çok daha büyük ebatlarda. Biz burada Caner Bey ile ikincisini çalıştık. Eser bana ait ama tamamen beraber diyalog içerisinde seçtiğimiz ve tercih ettiğimiz bir eser. Bu 1907'de yapılan eserin bire bir kopyası. Tam olarak ebatlar olarak, renkler olarak elimden geldiğince eserin orijinaline bağlı kalmaya çalıştım. Tek bir durum var farklı diyebileceğimiz. O da eserin içerisinde bulunan kitaplar ve yazılı bölümü. Eserin orijinaline baktığımızda tam olarak net bir şekilde görünmüyordu. O yüzden yazı birimlerini biraz değiştirdik. Onun dışında her şey bire bir. Eserin orijinaliyle aynı tuttuk. Samsun'da güzelce uzun bir süre çalıştım ve bugün Sivas'ta sergimizi açtık. Osman Hamdi Bey'in en önemli eserlerinden birisi, akla ilk başta Kaplumbağa Terbiyecisi geliyor. Ama birçok kesimin bilmediği taraflar da var. İlahiyatçı da en önemli eserlerinden birisi" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: