Diş Temizleme İşlemi ve Tedavi Süreçleri
Diş taşı temizliği hekimler tarafından uygulanan işlemlerdendir. Diş çevresinde oluşan tartar ve plaklardan meydana gelen kötü durum ihmal edilmemeli, düzenli olarak diş kontrolleri yaptırılmalıdır. Dişler temizlenmediği takdirde lekelenme ve tartar oluşumunun yanı sıra dişlerde boşluklar oluşup çürümeler meydana gelmektedir.
Ciddi sağlık problemlerine yol açan bakteriler, dişlere yerleşerek tedavi sürecini uzatmakla birlikte diş kayıpları da yaşamanıza neden olmaktadır. Birçok kişi diş temizlettirme işleminden sonra dişlerinin kırılabilme ihtimalinden tedirgin olabilmektedir. Bilinenin aksine yapılan temizleme işlemi, kırık ve çürük diş oluşumuna engel olmaktadır. Sizler de diş hekimleri aracılığıyla diş temizleme işlemini yaptırabilir, sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.
Tartarın Ağız Sağlığına Etkisi Nedir?
Tartar leke oluşturmakla kalmayıp diş eti çekilmelerine de sebep olmaktadır. Çekilme sonucu kökler açığa çıkar ve ağrıya sebep olur. Bununla birlikte tartar ağız kokusu ve ciddi diş problemlerine sebep olmaktadır.
Tartar Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Tartar oluşumunda sık görülen belirtiler şu şekildedir;
- Ağız kokusu,
- Diş etlerinde şişkinlik ve apse,
- Diş fırçalarken kanama,
- Diş hassasiyeti,
- Dişlerin sararması.
Diş Taşı (tartar) Oluşumu Nasıl Engellenir?
Tartar oluşumunu engellemek için düzenli aralıklarla dişler fırçalanmalıdır. Diş ipi ve gargara kullanımı yapılmalıdır. Sağlıklı beslenmek de tartar oluşumuna engeldir. Düzenli hekim kontrolü yapılmalıdır.
Tartar Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tartar temizliğinden sonra dikkat etmeniz gereken başlıca şeyler şu şekildedir;
- Asitli ve gazlı içeceklerden kaçınmak,
- Sigara, kahve ve tütün gibi maddeleri hemen tüketmemek,
- Sıcak ve soğuk tüketimine dikkat etmek,
Diş Temizleme Kimlere Uygulanır?
Temizleme işlemi sağlıklı bireylerin düzenli olarak yaptırması gereken işlemdir. Diş ve diş eti problemi yaşayan kişiler de muayene edilip doktor uygun görürse uygulanmaktadır.
Diş Temizleme Nasıl Yapılır?
Diş temizleme ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey, dişlerin doğru periyotlarla ve doğru şekilde fırçalanması gerektiğidir. Düzenli ve sağlıklı beslenerek, sigarayı bırakarak ve diş ipi kullanarak temizleme yapmalısınız.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği, diş eti çizgisi altında gerçekleşerek diş minesi ve diş dokusunu tahribattan korumak için yapılan derin diş temizliği tedavisidir. Profilaksi temizliği, ölçeklendirme ve kök düzeltme gibi çeşitleri mevcuttur.
Diş Temizleme İşlemi Acıtır mı?
Normal şartlarda diş temizleme işlemi acı vermez. Fakat diş eti iltihabı ve çürük gibi problemler mevcutsa bir miktar acı hissedebilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Kimlere Uygulanır?
Uzmanlar diş temizlettirme işleminin her yıl yapılmasını tavsiye etmektedir. Bunun haricinde diş eti sorunları olan, tartar ve plak sorunu yaşayan herkese diş taşı temizliği uygulanmaktadır.
Diş Temizleme Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş temizliği öncesi fazla bir şey yapılmasına gerek yoktur. Düzenli ağız hijyeni sağlanmalı, randevu öncesi dişler iyice fırçalanmalıdır.
Diş Temizleme Fiyatları
Devlet hastanelerinde yapılan işlemler ücretsiz olmakla birlikte özel kliniklerde 1000-2000 TL arasında değişmektedir.
Aksayan Diş Temizliğinde Kırık Diş Oluşumu
Kırık diş tedavisi diş minesinin etkisini yitirip dişlerin tahribata ve hasara uğraması sonucu yapılmaktadır. Kırık dişlerle ilgili en çok merak edilen sorular şu şekildedir;
Kırık Dişe Dolgu Yapılır Mı?
Dişin kırılması veya diş minesinden parça eksilmesi sonucu doktor kararına göre dolgu yapılması mümkündür.
Kırık Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Diş yapısında bulunan sinirler ve dokular zarar görmüşse kanal tedavisi yapılarak kırık dişin tedavisine başlanır. Dolgu ve kaplama gibi seçenekler de tedaviye dahil edilebilmektedir.
Kırık Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kırık ya da yontulmuş diş ağrınız mevcutsa genellikle diş özü tedavisi yapılmaktadır.
Kırık Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Kırık diş ağrısı, kırık diş tedavisi ile geçebilmektedir. Kurtarılamayan kırık diş çekilerek ağrı ortadan kalkmaktadır.
Kırık Diş Nasıl Çekilir?
Hekim tarafından yumuşak olan doku kavranarak dişin çekilmesi sağlanır.
Kırık Diş Dolgu Olur Mu?
Dişin boyutu ve durumuna göre dolgu olabilmektedir.
Kırık Diş Çekimi Fiyatları
Kırık diş tedavisi içerisinde olan diş çekimi fiyatları 600-1500 TL arası değişebilmektedir. En doğru bilgiyi doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.