|
Defin Ruhsatı Belediye hizmetlerinde |
|
|
|
Perşembe, 28 Ağustos 2008 |
|
İlimiz Merkez ilçe mücavir alanı içerisinde verilen defin ruhsatlarını bugüne kadar Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı hekimler tarafından vermekte idi.1.Basamak Sağlık Hizmetlerinin 15.01.2008 tarihinden itibaren
Aile Hekimliği Pilot Uygulamasına geçmesi nedeniyle İlimiz Merkez ilçe mücavir alanı içerisinde meydana gelen ölümler de defin ruhsatlarının Karaman Belediyesi’nde görevli hekimler tarafından verilecektir. Defin ruhsatlarını Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 01.05.2000 tarih ve 2000/41 sayılı genelgesinde ölülerin defin ruhsatlarını nasıl düzenleneceği ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Buna istinaden defin ruhsatları asli görev olarak Belediye Hekimleri tarafından düzenlenecektir.
Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ÖZYÖRÜK “Bu uygulama 01.09.2008 tarihinden itibaren defin ruhsatları Belediye Hekimleri tarafından verilecektir. Belediye Hekimleri olan yerlerde defin ruhsatları bu hekimler tarafından ölen kişinin muayenesinden sonra verilir. Ölümüne sebep olan hastalık esnasında tedavi eden hekimin verdiği ruhsatname resmi tabipler tarafından tasdik edilmek şartı ile muteberdir.” dedi.
Ölülerin muayenesi ve defin ruhsatlarının verilmesinin fert, toplum ve çevre sağlığının korunması açısından büyük önem taşır. Defin işleminin gerçekleştirilmesi için resmi defin ruhsatının olması gerekir. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na göre, normal ölümlerde Belediye Hekimliği’nden defin ruhsatı alınmadıkça ve ibraz edilmedikçe hiçbir cenazenin, hiçbir şekilde defnedilemeyeceği belirtilmiştir.
Kanuna göre defin ruhsatı olmadan cenaze defneden mezar bekçileri ve ölü sahiplerinin cezalandırılacağı da belirtilmiştir.
Vefat gece saatlerinde olmuş ise Mezarlıklar Müdürlüğü'nün 'Alo 118' nolu telefonunu arayıp bilgi verilir. Araç gelerek cenaze teslim alınır. İşlemler için sabah, 'Ölüm Raporu' ve vefat edenin nüfus cüzdanı ile İlçe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne müracaat edilir. Ölüm raporu, 'Gömü İzin Belgesine' dönüştürülür. Ölüm hastanede gerçekleşmiş ise vefat eden kişinin kimliği hastane yönetimine teslim edilir.
Karaman Belediye Başkalığı’nın konuya göstermiş olduğu tam destek ve ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Dr.Mustafa ÖZYÖRÜK
Karaman İl Sağlık Müdürü |